Klass 2-3


Klass 2

I klass två är det stora temat fabler och legender. Djurens tokroliga upptåg och mänskliga egenskaper ger barnen perspektiv till sig själva och olika aspekter på människans natur som mod, ödmjukhet och list. Eleverna skriver sedan ner berättelserna med sin personliga handstil i egna arbetsböcker som de också själva konstnärligt illustrerar med egna bilder.

Barnen i klass två älskar matematik och arbetar med de fyra räknesätten parallellt. Dessa övas genom roliga, fantasifulla uppgifter och berättelser av sagokaraktär. Rytm i räkning hjälper barnens minne och genom sånger och ramsor lär vi oss tabellerna. Vi sjunger mycket och lär oss spela på en pentatonisk flöjt som nästan aldrig kan låta fel. I handarbetet får barnen virka med ullgarn och tova. Engelska och spanska sånger och ramsor, vandringar i naturen, lekar och rörelse kompletterar undervisningen och tilltalar olika sidor av barnet.

Klass 3

I klass tre går barnet in i en ny fas.

Det lämnar de sagofyllda barndomsåren bakom sig och blir mer medveten om sig själv i förhållande till andra. En känsla av ensamhet kan prägla barnet.

Därför får det höra berättelser om det verkliga livet, om hur människor genom tiderna har klarat sig trots motgångar, hur hon gör sig hemmastadd i världen genom olika praktiska göromål. De mäktiga berättelserna ur Gamla Testamentet fascinerar liksom berättelser om hembygden och om hur det var förr i tiden. Barnen lär sig vad naturen har att ge, hur man sår, odlar, skördar, maler, bakar, spinner, väver och syr. De lär sig om arbetet på en bondgård och fördjupar sig i hantverksyrkena som smed, skomakare, snickare och fiskare.

Här finns material till många praktiska aktiviteter men också till matematiska räkneberättelser och problem. Vi börjar med räkneuppställningar för att klara av de långa och stora talen. Eleverna mäter och väger och lär sig hur våra mått har uppkommit genom de gamla ”kroppsmåtten”. Klassen gör besök hos bonden och hantverkaren och får bygga ett litet hus med golv, väggar och tak.

Eleverna beskriver och berättar med text och bild i egna arbetsböcker.

Musik, sång, målning, läsning, skrivstil med bläck, språk, handarbete, rörelse och gymnastik kompletterar undervisningen för barnen i klass tre.