Maten

På Idungården lagas vegetarisk mat till alla förskolebarn. Maten lagas från grunden, utan tillsatser, av ekologiska/biodynamiska råvaror. Grönsaker väljer vi efter säsong för att de skall vara så smak- och näringsrika som möjligt. I sädeskornens och riskornens skal finns värdefulla mineraler, vitaminer och fibrer. Därför använder vi mest fullkornsprodukter, såsom råris, fullkornspasta och fullkornsmjöl.

Igenkännandet är viktigt för barnen med maträtter som återkommer och ger barnen en chans att vänja sig vid olika smaker och råvaror.

Grundmatsedeln för varje vecka på förskolan ser ut som följer:

måndag     –  ris
tisdag        –  pasta
onsdag      –  hirs
torsdag      –  soppa med hembakat bröd
fredag        –  något korn, så som bulgur
 

 

Denna stående veckomatsedel ger rytm och stadga för både barnen och den som lagar maten. Runt denna veckorytm bildar årstiderna den stora rytmen. Mycket rotfrukter, och varm mat på vintern, mer grönt och sallad på våren och så alla färska grönsaker och frukter på hösten. Syrade grönsaker ingår också eftersom dessa underlättar matsmältningen och skapar en god tarmflora.

Matsedeln är densamma under fyra veckor för att barnen skall finna sig tillrätta med smakerna, hinna lära sig känna igen och kanske upptäcka en ny smak.